Blije gezichten op de kazerne nadat de brandweermensen zijn teruggekeerd van een inzet met een succesvolle reddingsactie bij een brand, (water)ongeval of reanimatie. Zo ook heel recent weer in ’s-Gravendeel, Rotterdam, Utrecht en Amersfoort waar burgers uit brandende woningen werden gered door snel en adequaat ingrijpen van de brandweer. Zo hebben we op onze site al een indrukwekkende lijst van reddingen die de voorpagina’s en nieuwssite’s haalden in 2014.

Vrijdag 7 november jongstleden publiceerde het CBS de Brandweerstatistiek 2013. Uit de verzamelde gegevens op blz. 21 en 31 in de uitgave van het CBS blijkt dat de brandweer in 2013 wederom duizenden medeburgers heeft gered uit verschillende benarde situaties. Waarbij niet zelden deze slachtoffers later de brandweermensen willen bedanken voor hun inzet met een blijk van waardering. Bijna elke brandweerman of –vrouw heeft wel een ervaring waarbij hun inzet (mede)bepalend was voor het leven van betroffen slachtoffers. Ondanks de positieve effecten op ons werk en de beeldvorming daaromheen, worden deze prachtige resultaten en ervaringen slechts sporadisch gedeeld.

Daarom hebben wij de vrijwilligers van de post Mijdrecht maar gevraagd naar hun ervaringen na het redden van een vrouw bij een woningbrand op zaterdag 1 november jongstleden. Daarop kregen wij de volgende reactie van een lid van de aanvalsploeg en de postcommandant Bart Richter:

“Zaterdagochtend 1 november, een normale nacht… Tot de pieper gaat voor een woningbrand. Voordat ik me heb aan kunnen kleden wordt er nogmaals gepiept: middelbrand. Ik bedenk bij mezelf, dat is serieus! Het is even voor half één ’s nachts.
Op de kazerne snel omgekleed en als nummer 1 op de eerste TS. Snel omhangen want de aanrijroute is niet lang en bevat erg veel bochten. Tijdens het aanrijden horen we dat er mogelijk drie woningen in de brand staan en in een daarvan mogelijk nog personen binnen zijn. De stemming in de auto verandert snel. Serieuze gezichten en snel afstemmen wie wat doet bij aankomst.

Ter plaatse al veel politie en volk op de been. Veel rook uit de woning waar de bewoners nog binnen zouden zijn. Snel een raam van de voordeur ingetikt. De sleutels zitten in het slot en de knip zit erop. Dan weet je, dit wordt een redding! Dat gebeurt niet zoveel. Deur geforceerd en gauw naar binnen met de straal. In de hal niets aangetroffen.. Door naar de woonkamer, deur wil niet open! Voelen om de hoek, hé.. Iets zachts, slachtoffer gevonden! Deur opengeduwd en dan het slachtoffer naar buiten halen. Dat is even andere koek dan de oefenpoppen, maar het lukt! Gauw overgedragen aan collega’s en weer terug naar binnen… Op zoek naar nummer 2.

De brand bleek in de keuken te zijn.. Laat maar, die is voor een andere ploeg! Snel verder. Beneden alles verkend.. Op naar boven, de slaapkamers verkennen. Geen van de bedden waren beslapen. Ook verder in de kamers niets te vinden. Waar is dat slachtoffer nou! Die moet er toch zijn, telefoon wordt niet opgenomen. Nog maar een keer alles bekijken… niets! Dan kan het niet anders zijn dat het tweede slachtoffer niet thuis was. Dan verder met de volgende taak.. Twee honden en een kat. Die waren snel gevonden gelukkig.

Eenmaal buiten is er meer informatie.. het eerste slachtoffer knapte alweer redelijk op van onze zuurstof, mooi! Het tweede slachtoffer zou mogelijk buiten kunnen zijn. De huisdieren doen het ook nog. 
Aflossing! Die komt niets te vroeg, fles ademlucht is bijna leeg. Tijd om wat te drinken en de inzet even snel te evalueren met de ploeg. Daar komt het bericht dat de tweede bewoner ook terecht is en niet thuis was. 
Conclusie: dit is waar we het voor doen! Zo’n inzet geeft een mens zo vreselijk veel voldoening. Super gewerkt! 
Sander van Bilsen, Post Mijdrecht

“Op zaterdagmorgen 1 november omstreeks 00.30uur werden wij als brandweer gealarmeerd voor een woningbrand in de Prinses Wilhelminalaan in Mijdrecht. Tijdens het aanrijden was het onduidelijk of er nog personen in de woning aanwezig zouden zijn. De melding is gedaan door een buurvrouw. Bij aankomst bleek de woning onder de rook te staan en is er door de eerste TS meteen ingezet op eventuele redding door de deur te forceren en de woning te betreden. Direct na binnentreden werd er een persoon op de begane grond gevonden. Deze persoon is door de aanvalsploeg  naar buiten gebracht waarna eerste hulp gegeven is. Gelijktijdig is in de woning doorgezocht naar een mogelijke tweede persoon, achteraf bleek deze niet thuis te zijn. De brand in de woning (keuken) viel relatief gezien mee en was snel geblust. 

Een inzet als deze hebben we binnen het korps als speciaal ervaren. De positieve emotie die een daadwerkelijke redding met zich meebrengt is bijzonder. Na afloop van het incident hebben we dan ook met alle ingezette brandweermensen even nagepraat en een glaasje gedronken. Dit is tenslotte ook waar je het voor doet en waarbij je ziet dat de investeringen in vakbekwaamheid tot z’n recht komen!
Bart Richter, (Postcommandant Mijdrecht & Officier van Dienst)”

Wij hebben Bart en de post Mijdrecht bedankt voor het delen van hun ervaring, immers niet elke inzet kent een dergelijke (goede) afloop. De brandweer moet uiteraard ook heel zorgvuldig met informatie omgaan, maar we mogen ook best trots zijn op de positieve resultaten die we met onze inzet dag in dag uit behalen. Laten we gezamenlijk deze lijn doorzetten in de stijgende hulpvraag. Laten we onze familie, buren, vrienden en kennissen deelgenoot maken van onze belangrijke rol in de samenleving, door het uitdragen van onze kennis van het voorkomen, beperken en bestrijden van brand en andere gevaren. Daar zijn we van!