In de afgelopen periode heb ik heel veel verschillende indrukken opgedaan over de brandweer en die wil ik graag met u delen.
In Mijdrecht was ik dit keer bezoeker van de ‘Veiligheidsdag’ in plaats van deelnemer en dus kon ik alle verschillende onderdelen zelf bekijken. Zo kreeg ik een mooie indruk van alle activiteiten ter gelegenheid van het 100 jarig jubileum van dit prachtige, springlevende brandweerkorps. Door de kracht van de vrijwillige brandweer, een club met een enorm netwerk was er een keur aan veiligheidsorganisaties aanwezig om jong en oud te vermaken. Een vliegveld crashtender van Defensie, ProRail, Rijkswaterstaat, de regionale ambulancedienst, politie, de reddingsbrigade en een keur aan verschillende brandweer onderdelen. Alle organisaties brachten verschillende aspecten van het werk in beeld en zo werden jong en oud vermaakt en verwend. Geweldige promotie en reclame voor nationale veiligheid in het algemeen en de Vrijwillige Brandweer in het bijzonder.
De week daarna ontving Brandweer Nederland de jaarlijkse bijeenkomst van de CTIF Volunteer Firefighters Commission. CTIF (Comité Technique International de prevention et d’extinction de Feu) is een internationale organisatie van brandweer- en reddingsdiensten. De VBV is hier ook al jaren bij aangesloten omdat wij vinden dat het belangrijk is om Europese uitdagingen voor brandweervrijwilligers Europees af te stemmen en indien mogelijk gezamenlijk op te lossen. Tijdens een bezoek aan de prachtige Amsterdamse brandweerkazerne ‘Dirk’ gaf Tijs van Lieshout tekst en uitleg over de 150 jarige beroepsbrandweer van Amsterdam en de brandweer organisatie in Nederland. Ook hier groot enthousiasme onder de deelnemers, afkomstig uit 14 Europese landen.
Aansluitend tijdens het diner elders in de stad was ik vooral onder de indruk van de delegatie uit Estland en de urgentie die zij voelen als het gaat om burger bescherming. Zij ervaren oorlogsdreiging op een totaal andere manier dan wij in Nederland. Ook de hulp die zij bieden aan Oekraïne in de overtuiging dat onze vrijheid daadwerkelijk op het spel staat maakte op mij grote indruk.
Ondertussen verwonder ik mij in Nederland over het gemak waarmee in sommige veiligheidsregio’s de norm voor goed opgeleid en getraind personeel wordt losgelaten. In Noord-Holland Noord wordt de bezetting van de tankautospuit met vier gediplomeerde en gekwalificeerde brandweermensen aangevuld met twee assistenten. Dit experiment wordt gedoogd op basis van een brief van het Veiligheidsberaad. Op grond van de aanbeveling van de Inspectie Justitie en Veiligheid had het voorstel eigenlijk moeten worden voorgelegd aan de Werkveld Adviescommissie(WVA), het orgaan dat adviseert over kwalificatiedossiers bij de brandweer. Of in gewoon Nederlands, de eisen waaraan brandweermensen die uitrukken naar brand en hulpverlening moeten voldoen.
Als klap op de vuurpijl kwam daar geheel onaangekondigd het volgende experiment bij. In Zeeland is men nog vooruitstrevender. Daar rukt straks een team van vier mensen uit dat bestaat uit een gediplomeerde bevelvoerder, chauffeur en twee brandweerassistenten. In de onderliggende stukken werd ook nog verklaard dat de Vakvereniging Brandweer Vrijwilligers (VBV) is meegenomen in deze ontwikkeling. Voor alle duidelijkheid, de VBV wist nergens van! Dus opnieuw een verwonderde Brandweer Vrijwilliger. Deze keer helaas geen positieve verwondering.
De VBV heeft zich inmiddels gemeld bij de voorzitter van de RCDV, (De club van veiligheidsregio bazen) en de portefeuillehouder van het Veiligheidsberaad. Maar het lijkt erop dat de Veiligheidsregio Zeeland op basis van regionale autonomie voorlopig ongestoord haar gang kan gaan. Daarom hebben wij ook de Inspectie Justitie en Veiligheid gevraagd iets te vinden van deze bijzondere manier van brandbestrijding waar de uitvoering van het werk wordt gedaan door mensen zonder grondige opleiding in ons soms gevaarlijke brandweer vak.
De verwondering blijft dat de beroepsgroep die samen met de politie verantwoordelijk is voor het hoogste aantal arbeidsongevallen met verzuim zo gemakkelijk haar opleidingseisen loslaat en daardoor feitelijk onverschillig omgaat met de veiligheid van het eigen personeel en met de inwoners aan wie adequate hulp moet worden geboden. Hierdoor kwam ik tot de conclusie dat de brandweer een geweldig instituut is, maar dat er voor de VBV nog heel veel te doen blijft waar het gaat om vakmanschap en arbeidsveiligheid. Daar zal deze verwonderde Vrijwilliger zich de komende tijd dus voor inzetten.
Gelukkig kan ik elke zaterdag op YouTube zien hoe het ook kan. Daar waar de brandweer van Lunteren met prachtige filmpjes het goede voorbeeld geeft. Steeds weer met een brandweerauto met acht goed getrainde en bekwame vrijwilligers razend snel op weg naar inwoners van Lunteren in nood. Deze geweldige reclame voor de Vrijwillige Brandweer kan ik iedereen aanraden. Beter dan in landelijke campagnes van de branchevereniging, kun je daar zien hoe leuk het is om lid te zijn van de Vrijwillige Brandweer en waarom het zo belangrijk is dat we snel ter plaatse zijn. Goed opgeleid, getraind en voorbereid op de meest uiteenlopende klussen.
Vaak klein maar potentieel gevaarlijk. Vooral wanneer je niet hebt geleerd wat te doen, én vooral wat niet te doen!
Dus juist daarom zal de VBV blijven aandringen op veiligheid, voldoende bezetting van de brandweerauto met gekwalificeerde brandweermensen, vrijwillig en beroeps. Daar kunnen onze leden op rekenen.
Marcel Dokter
Voorzitter.