Zaterdag 17 juni staan we stil bij de moed en daadkracht van onze collega’s die omkwamen tijdens de uitoefening van ons vak. Het overlijden van collega’s maakt steeds weer pijnlijk duidelijk dat het beroep van brandweerman en brandweervrouw niet zonder risico’s is.

Bij het brandweermonument in Arnhem vindt jaarlijks een herdenking voor zo’n 150 nabestaanden en directe collega’s plaats. Naast het nationale monument heeft de kunstenaar ook een ereteken met water ontwikkeld. Dit teken wordt gevormd door twee brandweerspuiten die een ereboog van water maken. Tijdens de nationale herdenking wordt om 14.00 uur het ereteken in werking stelt.

Oproep brandweerkazernes
Brandweer Nederland roept alle korpsen in Nederland op om op zaterdag 17 juni gelijktijdig aan het herdenkingsmoment in Arnhem, om 14.00 uur, een minuut lang het ereteken te maken. Daarnaast is het verzoek om bij zo veel mogelijk posten en kazernes alle vlaggen tussen 12.00 en 15.00 uur halfstok te hangen. Op deze manier staan we gezamenlijk stil bij de moed en daadkracht van onze omgekomen collega’s. Bekijk hier de instructievideo over het maken van het ereteken.