Ontwikkeling taakdifferentiatie, een interview met Joris Bobeldijk

Joris Bobeldijk is ploegchef bij de kazerne in Boskoop. In het dagelijks leven is hij organisatieadviseur.

Joris is 12,5 jaar vrijwilliger bij de Brandweer. Hij vertelt dat er dit jaar maar liefst 8 jubilarissen in het korps zijn. “Het is een steady groep, we hebben weinig verloop en het voelt als een familie. De jongste is 23, de oudste 55. Een gemêleerd gezelschap waar we veel van elkaar leren.

Hoe ken je de VBV?

“Ik ben nog nieuw, pas 1,5 maand lid van de VBV. Ik heb er eigenlijk niet eerder aan gedacht om lid te worden. Ik ben dan ook de enige op de kazerne die lid is. Zelf houd ik me in mijn werk bezig met taakdifferentiatie en daardoor kwam ik het dossier van de VBV tegen. Toen ben ik ook direct lid geworden. Ik volg het dossier, het is een interessant onderwerp. Ik ben heel benieuwd hoe het zich verder ontwikkelt.”

Waarom ben je lid van de VBV?

“Ik zie de VBV-rol als belangenbehartiger, de vereniging is een tikkeltje eigenwijs en dat spreekt me aan. Ik spreek veel mensen in het land, en dan merk ik dat er best weerstand is tegen de taakdifferentiatie. En niet alleen op de werkvloer. Nu lijkt het wel een poldermodel, maar iedereen is juist gebaat bij duidelijkheid. Ik hoop dan ook dat die duidelijkheid niet te lang op zich laat wachten.”

Tip van Joris voor de VBV:

De brandweer vergroent (na vergrijzing) snel, zet in op het winnen van leden onder de 35.