Valerie en RoyBrandweer Vrijwilligers zijn “gewone” mensen die soms bijzondere dingen doen. Vrijdagavond was zo’n moment dat er van die “gewone” mensen weer iets bijzonders werd gevraagd. Want om tien over half elf, ging de pieper af voor de melding auto te water op de Ter Aarse Zuwe.

Ter plaatse lag een auto op zijn kop in een smalle sloot met de bestuurder er nog in. Razendsnel werd door de brandweer een lijn vastgemaakt aan de auto en trokken ambulance personeel, politieagenten samen met Brandweer Vrijwilligers uit Vinkeveen en Wilnis de auto rechtop. Daarna werd de bestuurder de auto uit getrokken en op het droge geholpen. Wonder boven wonder kwam de bestuurder er zonder kleerscheuren van af. Zo maakten wij vrijdagavond met elkaar het verschil tussen leven en dood.

Twee van die “gewone” mensen die bijzondere dingen doen zijn Valérie en Roy. Zij verpleegkundige op de ambulance, hij werkt bij een bedrijf in bouwmaterialen. Allebei zijn zij Brandweer Vrijwilliger, de één in Vinkeveen, de ander in Wilnis. Zij kennen elkaar al sinds de jeugdbrandweer en gisterenavond hielpen zij met een tiental andere hulpverleners een man ontsnappen aan de dood. Ook al betekende dat een nat (brandweer)pak in een vieze prutsloot.

Tijdens de supersnelle inzet was er spanning en stress, iedereen stond strak van de adrenaline. Na afloop was er ontspanning, ontlading en de tevreden glimlach. Aansluitend een goed gesprek in de kazerne van Vinkeveen.

Als u denkt dat zoiets misschien eens in de honderd jaar gebeurt dan heeft u het mis, half december gebeurde tussen Vinkeveen en Wilnis op een andere spekgladde weg naast een andere sloot precies hetzelfde, auto ondersteboven in het water met de bestuurder er in. Ook toen door een razendsnelle bevrijdingsactie van de Brandweer Vrijwilligers samen met politie en ambulance een goed resultaat.

Dat goede resultaat kan natuurlijk alleen maar als wij er in Nederland voor zorgen dat de brandweer een fijnmazige vrijwilligersorganisatie blijft met een kazerne in elk dorp. Daar vaak als laatst zichtbare en aanwezige overheidsorganisatie met een club goed opgeleide en getrainde “gewone” dorpsgenoten die anderen in nood de helpende hand toesteken. Voor zo’n hulpverleningsorganisatie zal de VBV blijven pleiten.

Voor de “gewone” mensen overal in ons land, de Brandweer Vrijwilligers die anderen in nood helpen zet de VBV zich in. Omdat wij ervan overtuigd zijn dat daardoor onze samenleving mooier en sterker is. Wij denken dat de (vrijwillige) brandweer meer aandacht en slagkracht nodig heeft om dit belangrijke werk te kunnen blijven doen. Niet alleen voor auto’s te water, maar ook voor basis brandweerzorg, incidentbestrijding met gevaarlijke stoffen, natuurbrandbestrijding enz.

Wij vinden ook dat het na jaren van steeds een beetje minder aan de basis, steeds minder brandweerauto’s en Brandweermensen het in de kazernes overal in ons land een beetje meer moet. Want dan kunnen wij deze prachtige vorm van burenhulp door “gewone” mensen tot in lengte van jaren volhouden. Daar geloven wij in en daar strijden wij voor, nu en in de toekomst. Daar kunt u op rekenen en ons aan houden.

Marcel Dokter
Voorzitter