Het werk van de brandweer is dynamisch en risicovol. Keer op keer doen jij en je collega’s je uiterste best om mens en dier te helpen. Je bent hierop goed voorbereid. Sommige inzetten kunnen schokkend zijn. Bijvoorbeeld als er slachtoffers vallen, kinderen betrokken zijn of jijzelf of je collega’s gewond raken. Deze situaties kunnen een grote impact op je hebben. Dit vraagt om bijzondere aandacht voor jouw veerkracht. Hulp en ondersteuning kan hier echter bij helpen. Dit kun je vinden bij collegiale nazorg in je eigen regio. Als je dit niet wilt of professionele hulp zoekt, is er het landelijk Steunpunt Brandweer.

Collegiale opvang

Het vroegtijdig praten over schokkende ervaringen, erkenning en (collegiale) ondersteuning helpen bij de verwerking. Veel brandweerkorpsen bieden daarom – uit voorzorg – directe nazorg. Onderling, binnen het team, maar daarnaast vaak ook in de vorm van collegiale opvang: Bedrijfs Opvang Team (BOT), Collegiaal Opvang Team (COT) of Team Collegiale Opvang (TCO-team). Dit team gaat na een ingrijpende inzet met jou en jouw collega‘s in gesprek. De collega’s van het opvangteam zijn hiervoor opgeleid en bijgeschoold. Ze weten hoe ze een nabespreking leiden en gesprekken voeren, spreken dezelfde taal, herkennen symptomen die aangeven dat iemand aanvullende hulp nodig heeft en verwijzen zo nodig door, bijvoorbeeld naar het Steunpunt Brandweer.

Steunpunt Brandweer

Het Steunpunt Brandweer is een laagdrempelig, landelijk loket, waar maatschappelijk werkers voor je klaar staan. Steunpunt Brandweer vormt een aanvulling op de collegiale ondersteuning op de werkvloer in jouw regio en biedt aanvullende ondersteuning, advies en gespecialiseerde hulp bij psychosociale problemen.

Deze organisatie heeft veel ervaring met het bieden van adviezen gespecialiseerde psychosociale hulp en dienstverlening aan (oud-)geüniformeerden die in hun werk te maken hebben of hebben gehad met ingrijpende gebeurtenissen. Zij bieden een luisterend oor, beantwoorden je vragen en bekijken samen met jou wat er nodig is om van je klachten af te komen.

 

Voor wie?

Het Steunpunt Brandweer is er voor:

 • Brandweermedewerkers en/of hun familieleden die op zoek zijn naar gespecialiseerde psychosociale hulp
 • (Oud-)brandweermedewerkers en/of hun familieleden, die minder of niet meer in contact staan met de werkvloer
 • Brandweermedewerkers die binnen de eigen organisatie of in de reguliere gezondheidszorg een drempel ervaren om hulp te zoeken
 • Collega’s, leden van collegiale opvangteams, professionele ondersteuners en leidinggevenden die zich zorgen maken en op zoek zijn naar tips of adviezen

Wanneer heb ik hulp nodig?

Herken je onderstaande klachten bij jezelf, een familielid of een collega?

 • herbeleving (nachtmerries of flashbacks).
 • vermijding van herinneringen of emotionele uitschakeling hiervan
 • ernstige prikkelbaarheid
 • slaapstoornissen
 • extreme spanning als gevolg van bepaalde prikkels
 • irritatie en hevige schrikreacties
 • depressieve gedachten en gevoelens
 • overmatig middelengebruik

Praten helpt. Neem voor hulp en advies contact op met het Steunpunt Brandweer.
Het steunpunt is telefonisch bereikbaar via 0800-1288 of per email. steunpuntbrandweer@nlveteraneninstituut.nl