Vrij, Onverveerd

Als trouw luisteraar van Radio1 en abonnee van “mijn Parool” werd het incasseringsvermogen van deze brandweerman wel heel erg op de proef gesteld.

Want de heer Schaap, commandant van de brandweer Amsterdam Amstelland was er eens goed voor gaan zitten en haalde uit. Maffia van de medezeggenschap, verwaarloosde organisatie, geen diversiteit, discriminerend en het 24 uur rooster bij de brandweer was failliet. Zo sprak hij op Radio1. Vervolgens in de zaterdag editie van het Parool werd het samen met  burgemeester Eenhoorn van Amstelveen nog eens dunnetjes over gedaan.

Als je het zo leest deugt er eigenlijk niks van bij de brandweer van Amsterdam. Nou ja met uitzondering dan van die 1% waarin mensen worden gered en branden worden geblust. Verder is het zwaar onvoldoende. Uiteindelijk zegt meneer Schaap dat het volgens hem niet bestaat dat het in de rest van het land anders is.

Zo wordt de rode hulpverleningsorganisatie met de beste beroepsreputatie van het land achteloos afgeserveerd. Een verwaarloosde organisatie waar een verkeerde cultuur al 140 jaar wordt gedoogd. De korpsleiding was niet in staat daar iets aan te doen, sterker nog, was niet de baas in de eigen organisatie. Daarom is er nu een beroep gedaan op een standvastige politie commissaris. Een blauwe manager in plaats van een rode om voor eens en altijd orde op zaken te stellen. Gelukkig heeft hij deze week bijgetekend tot 2022. Burgemeester Eenhoorn van Amstelveen en de andere burgmeesters van de veiligheidsregio spreken daarmee hun steun uit aan de stoere manager Schaap die momenteel stenen los wrikt in zijn brandweer organisatie.

Op de voorpagina van de Amsterdamse verzetskrant op Bevrijdingsdag met oorlogskop, staat dat meneer Schaap onderzoekt of hij leden van motorbende clubs als Hells Angels en Satudarah kan weren uit zijn korps. In het interview gaat het om 1 lid van elke club en een kooivechter. Dit op een groep van 500 mensen zo valt verderop te lezen in het interview op pagina achtentwintig.

Dus voor iets meer dan een half procent van zijn mensen kiest de manager Schaap de frontale aanval in Het Parool. Scheert hij 99,4% van zijn mensen over dezelfde kam en schoffeert hij zijn voorgangers (die ik ken als zeer fatsoenlijke mensen en plichtsgetrouwe slimme managers).

Wat mij vooral stoort is dat “mijn” krant en radio station geen enkele poging doen om op zoek te gaan naar de nuance. De opvattingen van de heer Schaap worden niet gecontroleerd laat staan gecorrigeerd. De brandweer in Amsterdam een verwaarloosde organisatie waar een verkeerde cultuur al 140 jaar wordt gedoogd en volgens de heer Schaap bestaat het niet dat het in de rest van het land anders is.

Nou deze brandweerman, vrijwilliger en commercieel directeur, weet dat het gelukkig anders is.  Brandweermensen zijn over het algemeen eerzame plichtsgetrouwe mensen die hard willen werken. Daarom verdienen zij een goede commandant. Van de pers zou je verwachten dat hoor en wederhoor wordt toegepast. Dat uitspraken worden gecontroleerd. Dat kritische vragen worden gesteld. Bijvoorbeeld, wat heeft u in de afgelopen periode dan veranderd commandant? Helaas was daarvan op Radio1 en in Het Parool weinig tot niets te merken en dat vind ik zeer teleurstellend.

De Vakvereniging Brandweer Vrijwilligers spreekt juist nu haar steun uit aan alle hardwerkende en goedwillende collega’s uit Amsterdam (man, vrouw, blank, gekleurd, autochtoon en allochtoon, beroeps en vrijwillig).

Tegen meneer Schaap zeg ik:

Gelukkig bent u mijn commandant niet!

Marcel Dokter

Voorzitter