Verschillende expertises benutten

Danique Raaijmakers is in het dagelijks leven directiesecretaris van de algemeen directeur bij de Veiligheidsregio Utrecht. In haar vrije tijd is ze vooral bezig met haar taak bij de Vrijwillige Brandweer.

Hoe ken je de VBV?

Als directiesecretaris ondersteun en adviseer ik de algemeen directeur op relevante thema’s en onderwerpen. Daarom volg ik de landelijke ontwikkelingen over wetgeving – in de Tweede Kamer en in de media. Door het overzien van het regionale en landelijke speelveld leerde ik de VBV kennen en zag ik welke inspanning zij leverden in het belang van alle brandweervrijwilligers in Nederland.

Waarom ben je lid van de VBV?

“De vakvereniging treedt op als kritische gesprekspartner – regionaal en lokaal, maar zeker ook landelijk. Ik vind het belangrijk om daar als brandweervrijwilliger vertegenwoordigd te zijn. Er spelen op dit moment veel integrale en complexe opgaven, waaronder taakdifferentiatie bij de brandweer. Een voorwaarde voor succes is dat er ruimte is voor alle partijen om mee te praten. Die samenwerking vind ik belangrijk. Want daardoor benutten we de verschillende expertises om elkaar verder te helpen. Op zoek naar een oplossing in het wederzijds belang. De VBV maakt zich sterk voor mijn inzet als brandweervrijwilliger, denkt constructief mee en zorgt voor meer erkenning van de functie. Dit doen zij met mensen die het vak verstaan en weten wat er leeft onder de leden.”

Danique startte begin 2015 als brandweervrijwilliger. Momenteel volgt ze de opleiding tot bevelvoerder. “Dat is voor mij een waardevolle rol waar ik veel energie uit haal, zeker ook in relatie tot mijn hoofdfunctie. Hierdoor sta ik beter in verbinding met alle lagen van de organisaties. Als tip voor de VBV zeg ik: betrek de leden goed in wat je doet en zorg voor meer zichtbaarheid.”