MarcelbrandweermanDe Vakvereniging Brandweer Vrijwilligers heeft mijn hobby als brandweerman wel een hele bijzondere wending gegeven. Vanaf de oprichtingsvergadering ben ik lid van de VBV. Ik werd lid omdat ik al twintig jaar Vrijwillig brandweerman was maar mij totaal niet herkende in de uitingen van de branchevereniging van de brandweer. Het ging altijd over multi en USAR, over managers van van alles en nog wat maar nooit over ons. Nooit over de Vrijwilliger in de kazerne in een dorp ergens in Nederland.

Dus toen ik hoorde van de VBV met de lokale vrijwilliger centraal, dacht ik daar word ik lid van. Samen met mijn brandweer vriend Dennis ging ik naar de oprichtingsvergadering in Leusden en was enthousiast omdat we er allemaal mensen tegenkwamen zoals wij. Brandweer Vrijwilligers uit alle delen van het land. Wel nam ik me voor om alleen maar lid te worden en verder niks.

Een paar jaar later deed ik mee aan een onderzoek naar agressie tegen hulpverleners en werd uiteindelijk toch bestuurslid van de VBV.

Ruim twee jaar geleden werd ik door Cees van Beek gevraagd hem op te volgen als voorzitter en daar heb ik ja tegen gezegd.

Zo kwam ik in een hele andere brandweerwereld terecht. De wereld van de Tweede Kamer, De Minister van VenJ, burgemeesters en ambtenaren die zich ook bezig houden met de brandweer. In die wereld probeer ik als eenvoudig Vrijwilliger uit Wilnis het verhaal van “de Brandweer Vrijwilliger” te vertellen. Duidelijk maken waarom je om half drie ’s nachts je bed uit vliegt terwijl je de volgende morgen om zeven uur gewoon weer moet gaan werken. De passie voor het brandweerwerk en de saamhorigheid of broederschap van de kazerne. De Vrijwillige Brandweer dus. Dat die vrijwilligheid moet worden gekoesterd omdat het de samenleving versterkt.

In de afgelopen week had ik daarvoor een gesprek met een lid van de Tweede Kamer terwijl ik op weg was naar een mannen weekend in de Ardennen.

De daaropvolgende maandag werden wij ontvangen op het Ministerie van Veiligheid en Justitie voor een gesprek met de Minister. Zijn boodschap aan ons: Vrijwilligers zijn wel heel erg huiverig voor verandering. Ons antwoord: de meeste voorstellen voor vernieuwing zijn in feite bezuinigingen die vaak  ten koste van de veiligheid van Brandweer Vrijwilligers en burgers gaan. Wij hebben de minister dan ook geadviseerd om zich bij zijn mening niet alleen te baseren op de mooie verhalen van individuele veiligheidsregio’s.

Ook zijn wij op bezoek geweest bij de Inspectie Veiligheid en Justitie. Ook daar ging het vooral over de veiligheid van brandweermensen bij afwijkende voertuigbezetting. Wij hebben de Inspectie opgeroepen om zich niet alleen te baseren op de rapportages van de veiligheidsregio’s maar vooral zelf te inspecteren. Wij hebben onze grote zorg uitgesproken over het doen van een binnen aanval door de bemanning van een SIV 2 zonder enige vorm van back up. Daarbij richt onze kritiek zich niet op de brandweermensen die dit gevaarlijk werk doen maar op de bestuurders en managers van de veiligheidsregio’s die het werk op deze manier organiseren.

Tenslotte was er contact met professor mr. Pieter van Vollenhoven die in januari duiding gaf aan de uitkomsten van het onderzoek bij de brandweer door EenVandaag. Wij hebben hem bedankt dat hij de zorgen van de brandweermensen heeft benoemd en gevraagd of hij ons wil adviseren hoe wij het beste de standpunten van de VBV onder de aandacht kunnen brengen. Zodat de belangen van de Brandweer Vrijwilligers optimaal worden behartigd.

Nooit gedacht dat ik als Vrijwillig brandweerman uit Wilnis in deze wondere wereld terecht zou komen. Toch ben ik er van overtuigd dat de VBV op deze manier de belangen van haar leden en daarmee eigenlijk alle Vrijwilligers een goede dienst bewijst. Daar gaan we dus in de komende tijd zeker mee verder. Daar kunt u op rekenen!

 

Marcel Dokter.