Wij redden het wel!

Veiligheidsregio’s willen af van verplichte opkomsttijden voor de brandweer. Alles wordt uit de kast gehaald om dat doel te bereiken. Dit leidt in het land tot absurde en dwaze uitspraken en dito plannen. Ira Helsloot, hoogleraar aan de Radboud Universiteit Nijmegen, verklaarde in een artikel in Trouw dat de brandweer bijna niemand redt. Deze uitspraak doet het kennelijk erg goed onder bestuurders die willen bezuinigen. Hij wordt door verschillende burgemeesters met veel tam-tam verkondigt. Ronduit schokkend is dat een brandweercommandant burgers die langer dan drie minuten in een brandend pand zitten, als kansloos wegzet (lees dat hier). De dagelijkse praktijk (zie beneden) en de CBS statistieken (raadpleeg die hier) geven een volstrekt ander beeld.

Brandweerlieden die dag in dag uit in ons land invulling geven aan de brandweerzorg, hebben echter een heel ander beeld van het belang van snelheid en slagkracht bij het optreden van de brandweer. Zij maken met hun snelle optreden dagelijks het verschil tussen leven of dood, een kleine brand of een rokende ruïne. Zoals Helsloot in het artikel in Trouw suggereerde ‘rijp voor de bulldozer’. Immers; wie anders dan de brandweer komt en kan burgers in een benarde situatie bij brand of ongeval, redden? Wie anders dan de brandweer maakt dat jaarlijks duizenden binnenbranden geen uitslaande branden worden?

Om al die duizenden brandweermensen die 24 uur per dag hun best doen, een hart onder de riem te steken, houden we (niet sluitend) bij wat de brandweer zoal aan reddingen verricht. Hebt u een link? Stuur hem naar: webbeheer@brandweervrijwilligers.nl