Ina Hamberg is vrijwillig groepsleider van groep de Krim in de veiligheidsregio IJsselland.
In het kader van interregionale samenwerking rukt de groep de Krim uit op het dorp Elim in de veiligheidsregio Drenthe.

 

 

 

 

“Zoals bijna elk jaar in de nieuwjaarsnacht was er ook dit jaar weer een uitruk naar Elim, naar de dorpsstraat voor het blussen van een vreugdevuur. Al een aantal jaren achter elkaar krijgen we hetzelfde uitrukbericht en bijna elk jaar is het haast “gezellig” te noemen tijdens de uitruk. Vorig jaar hebben de jongeren zelfs hun eigen brand geblust onder toeziend oog van ons. Zonder ook maar een greintje agressie.

Wij dachten dat het dit keer wel hetzelfde zou zijn. Echter voordat wij naar de dorpsstraat konden rijden kregen we via de AC te horen dat we ons eerst moesten melden op de parkeerplaats bij de voetbalvelden. Toen we daar aankwamen stond het daar vol met politieauto’s en ME busjes en wij vroegen ons af wat er aan de hand was. Volgens de politie heerste  er een grimmige sfeer en zouden wij onder begeleiding van politie en ME naar de brand moeten rijden. Gezien onze ervaringen van andere jaren stelden wij voor om het eerst op onze manier te proberen en naar het kruispunt te rijden om te kijken of we “de jeugd” weer mee konden krijgen.

Bij het oprijden van de dorpsstraat zagen we dat het kruispunt erg vol stond met publiek en toen men ons zag kregen we de eerste vuurpijl al op ons afgevuurd. Ook werden er leuzen tegen ons gescandeerd. Vervolgens werd er knalvuurwerk onder de auto gegooid. Hierop besloten wij om niet uit te stappen maar ons terug te trekken. Op dat moment voelden we ons behoorlijk bedreigd. Vervolgens besloten we om weer naar de parkeerplaats te rijden en tóch onder politiebegeleiding de brand te gaan blussen. De politie en ME is vóór ons aangereden en heeft het publiek verspreid en het kruispunt vrij gemaakt zodat wij ons werk konden doen.

Tijdens ons werk werden wij niet gehinderd door het publiek omdat ze op zo’n grote afstand stonden dat het vuurwerk en de andere attributen als bierflesjes etc. ons niet konden bereiken.
De ME heeft nog wel een aantal charges uitgevoerd omdat een aantal mensen uit het publiek probeerden om langs het politiekordon te komen naar de brand toe.
Nadat het vuur geblust was kwam de vrachtwagen van de gemeente om alle rommel op te laden, ook zij werden beschermd door politie en ME. Toen het kruispunt schoon was konden wij vrij gemakkelijk vertrekken. De politie gaf aan dat een aantal jongeren al weer van allerlei rommel aan het verzamelen was en dat we waarschijnlijk nog wel een keer terug zouden moeten komen. Maar we hebben de hele nacht geen enkele oproep meer  gehad.

Terug in de kazerne hebben we het voorval met elkaar besproken en we waren allemaal wel heel erg verbaasd dat het dit jaar zo geëscaleerd was. Waar zou dit door komen? We hebben best wel een goede band met de bevolking in Elim, ondanks het feit dat dit niet onze eigen  woonplaats is. De bevolking kent ons bijna allemaal van gezicht omdat we ook regelmatig ons in Elim laten zien bij dorpsfeesten etc.

Volgens ons betrof het maar een paar oproerkraaiers, die de rest heeft aangestoken. Het merendeel van de aanwezige mensen distantieert zich van  deze oproerkraaiers.
We hopen dat we volgend jaar weer “gewoon” samen met de jeugd het brandje kunnen blussen.”

In het kader van “Handen af van onze helpers” doet de veiligheidsregio IJsselland aangifte van dit voorval.