siv-het-sprookje-van-gooi-en-vechtIn de Gooi en Eemlander van 5 november jl. lezen we: ‘Bemanning snel brandweerbusje redt sorteercentrum bij grote brand Havenkwartier’.  Het gaat daarbij om een zeer grote brand aan de Havenweg 79 in Hilversum. Volgens een brandweerwoordvoerder is door de snelle komst van het relatief nieuwe tweemans-busje voorkomen dat de brand oversloeg naar de grote sorteerhal van PostNL. ,,Door de inzet in de eerste paar minuten is doorslag voorkomen.”

Al is de leugen nog zo snel, de waarheid achterhaald hem wel………..
De woordvoerder van de brandweer Gooi en Vechtstreek (BGV) heeft kennelijk geen rekening gehouden met een beeldverslag van de feitelijke situatie. Tegenwoordig worden de hulpdiensten immers vaak al met camera’s en fototoestellen opgewacht zodra ze bij een calamiteit arriveren. Dat is soms lastig maar kan zeker ook bijdragen aan een ‘goed beeld’ van de situatie.

In dit geval is het ‘optreden’ van de bemanning van het bestelbusje keurig gedocumenteerd: door ooggetuigen én een YouTube filmpje, gelukkig maar. Het zet de vermeende prestatie van het brandweerbusje met twee man in een ander, maar wel juist daglicht: (Foto: Foto Miché,  Youtube video: Miché Media)

Geen Slagkracht
In de wetenschap dat dit ‘snelle brandweerbusje’ uitrukt met maar 2 personen en beschikt over 1 straal met watervoorraad van maar 350 liter, is de inzetduur en slagkracht zeer beperkt. Kort na aankomst is op de beelden (bij 0.05 min.) te zien dat het ‘snelle brandweerbusje’ op de binnenplaats is opgesteld en dat de (drukluchtschuim (DLS))straal wordt ingezet in de hoek van het gebouw (bij de grote rode overheaddeuren), gericht op de vlammen bij de dakrand. Enig effect op het vuur is niet waarneembaar.

De ramen op de begane grond en de 1e verdieping in deze hoek zijn nog intact, vlamverschijnselen  zijn er ook niet te zien. In het tijdsbestek tussen aankomst van het ‘snelle bestelbusje’ en de start van het filmpje is deze (DLS)straal niet ingezet voor een binneninzet. Wel is dezelfde (DLS)straal ingezet op de gevel en centrale vuurhaard van het brandobject, getuige de schuimresten op de ramen en op de grond. Het effect daarvan in termen van voorkomen van uitbreiding of door- en overslag voorkomen, is niet waarneembaar. De brand ontwikkeld zich in volle hevigheid. Waar het tweede bemanningslid van het busje zich bevindt is onduidelijk.

Vanaf 0.28 min. zien we dat de inzet van de straal is gestaakt. De brand bij/op de dakrand woedt gewoon door en neemt in intensiteit en omvang alleen maar toe. Daarmee kunnen we concluderen dat de inzet van dit tweemans-busje geen enkele toegevoegde waarde heeft geleverd in de bestrijding van deze brand, laat staan dat in de eerste paar minuten doorslag is voorkomen.

Geen enkele zinvolle bijdrage
Een ‘tweemans-busje’ is nadrukkelijk niet in staat een zinvolle bijdrage te leveren bij maatgevende incidenten. Ze staan meestal in de weg en werken impliciet gevaarlijke situaties in de hand, helemaal wanneer een dergelijk busje uitrukt zonder opgeleide bevelvoerder, zoals bij deze inzet het geval was. Een dergelijke, grote uitslaande brand vraagt om slagkracht en veel water. Dat weten alle bevelvoerders.

Volksverlakkerij
Dit alles maakt dat de brandweerwoordvoerder zich schuldig maakt aan pure volksverlakkerij. Enkele weken geleden vertelde een woordvoerder van de veiligheidsregio Zeeland bij Omroep Zeeland dat een lange aanrijtijd geen gevolg had voor de brand. Dit nadat het in Breskens een klein half uur had geduurd alvorens de brandweer kon ingrijpen bij een brand in een restaurant. Er lijkt daarmee sprake van een heuse trend. Het recht praten wat krom is moet maar eens afgelopen zijn, zo vinden wij en hebben de minister van VenJ inmiddels verzocht om in te grijpen.

Wordt vervolgd.