In het KRO-NCRV radioprogramma ‘Spraakmakers’ op NPO Radio 1 gaven Danique Raaijmakers en Jorien ter Mors ‘vol passie en vuur’ een inkijkje in wat het voor hun betekent om bij de brandweer te zijn. Ook worden de bestaande vooroordelen over vrouwen bij de brandweer door Danique en Jorien op voortreffelijke wijze in een ander daglicht geplaatst. Beiden voelen zich op hun gemak bij de brandweer en ‘staan hun mannetje’. Danique bij de vrijwillige brandweer en Jorien in de 24-uurs beroepsdienst.

Veel mensen hebben een passie voor de brandweer. Mensen en dieren in allerlei noodsituaties helpen is immers het mooiste werk wat er is. Dat geldt niet alleen voor mannen, maar zeker ook voor vrouwen. Daarover zijn Danique en Jorien heel duidelijk en laten daarover geen enkel misverstand bestaan. Toch is het percentage van 6% vrouwen bij de brandweer in Nederland wel heel erg mager en niet bepaald een doorsnede van de maatschappij.

Dat vrouwen ondervertegenwoordigd zijn binnen de brandweer in Nederland weten we al een tijdje. De redenen zijn echter wat minder bekend. Maar wel recent onderzocht door het Nederlands Instituut Publieke Veiligheid (NIPV) in het kader van het landelijk Programma Vrijwilligheid. De onderzoekers concluderen onder meer dat met brandweervrouwen het improvisatievermogen van een brandweerploeg wordt vergroot en dat de sociale vaardigheden van brandweervrouwen een belangrijke meerwaarde vormen in de nazorg
na een ingrijpende incident. Het NIPV beschrijft ook kansrijke maatregelen om vrouwen te werven en te behouden voor de vrijwillige brandweer.
Het interview met Danique en Jorien vormt in elk geval een warm pleidooi en aanmoediging voor vrouwen om zich bij de brandweer te engageren.